Logo moons.io - wij bouwen duurzame websites

Wat zijn blokpatronen binnen WordPress en wat zijn de voordelen?

Patronen, ook wel 'block patterns' genoemd, zijn een functie binnen WordPress die het mogelijk maakt om vooraf ontworpen sets van blokken te gebruiken. Deze patronen kunnen op verschillende delen van een website worden toegepast, zoals pagina's, berichten of zelfs widgets, om een consistente en professioneel uitziende layout te creëren.

Het gebruik van patronen in WordPress heeft verschillende voordelen:

  1. Tijdsbesparing: Door gebruik te maken van vooraf ontworpen blokpatronen, kun je snel en efficiënt pagina's en berichten opbouwen zonder dat je elk blok afzonderlijk hoeft te ontwerpen en te positioneren.

  2. Consistentie: Patronen helpen bij het behouden van een consistente stijl en layout over je gehele website. Dit zorgt voor een uniforme en professionele uitstraling.

  3. Gemakkelijk aan te passen: Hoewel patronen vooraf ontworpen zijn, kunnen ze gemakkelijk worden aangepast om beter te passen bij de specifieke behoeften en het merk van je website. Je kunt blokken toevoegen, verwijderen of herschikken, of de instellingen van afzonderlijke blokken aanpassen.

  4. Inspiratie: Als je niet zeker weet hoe je een pagina of bericht wilt ontwerpen, kunnen patronen als inspiratie dienen. Je kunt door de beschikbare patronen bladeren om ideeën op te doen voor je eigen ontwerpen.

  5. Geen codeervaardigheden vereist: Patronen zijn een geweldige manier voor beginners om aantrekkelijke en complexe ontwerpen te maken zonder dat ze hoeven te leren coderen.

In WordPress 6.2 is de ervaring met de Block Inserter verbeterd, waardoor het gemakkelijker is om patronen te vinden en te gebruiken. Er is een nieuw ontwerp dat je meer zichtbaarheid en gemakkelijkere toegang tot de inhoud die je nodig hebt geeft. Je kunt de Media-tab gebruiken om snel inhoud te slepen en neer te zetten vanuit je bestaande mediabibliotheek, en je kunt patronen sneller vinden met een gesplitst beeld dat je categorieën laat navigeren en voorbeelden tegelijk laat zien.

Statische websiteHTMLCSSJavaScript