Logo moons.io - wij bouwen duurzame websites

Duurzaam gebruik van afbeeldingen op je website

Duurzaam webdesign

Bewustwording

Afbeeldingen op een website, wie houdt er niet van? Ze brengen de boel tot leven, zetten de toon en laten zien wie je bent. Maar soms worden ze ook gebruikt als opvulling, meer niet. Dat kan zorgen voor een trage website, wat echt een no-go is voor bezoekers. En wist je dat het ook nog eens niet best is voor het milieu? Je servers en computer moeten namelijk extra hard werken, wat zorgt voor meer CO2 uitstoot. Daarom gaan we het hebben over hoe je afbeeldingen op je website op een duurzame manier kan gebruiken. Klaar voor? Let's go!

De impact van afbeeldingen op websiteprestaties en het milieu

Oké, laten we eerst even duiken in de impact van afbeeldingen op je websiteprestaties en het milieu.

Wist je dat afbeeldingen gemiddeld zo'n 50% van de grootte van een webpagina in beslag nemen? Dat betekent dat elke keer als iemand jouw website bezoekt, de servers flink aan de bak moeten om al die prachtige plaatjes te laden. Dit kost niet alleen tijd (waardoor bezoekers kunnen afhaken), maar verbruikt ook nog eens veel energie en dat stoot co2 uit.

Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met afbeeldingen op je website. Niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar ook om onze planeet een beetje te helpen. Want elke kleine verandering telt, toch?

Zo optimaliseer je afbeeldingen voor snelheid en duurzaamheid

Kies het juiste formaat van je afbeeldingen

Dit is de meest voor de hand liggende tip, maar ook een van de meest effectieve. Als je een afbeelding van 600 x 400 pixels wilt tonen op een mobiele website, zorg er dan voor dat je die grootte ook aanhoud.

Door de grootte van je afbeeldingen te verkleinen, verminder je de hoeveelheid data die moet worden overgedragen wanneer iemand je website bezoekt. Er zijn verschillende tools beschikbaar om je hierbij te helpen, zoals TinyPNG of JPEGmini.

Lazy loading voor afbeeldingen onder de vouw

Lazy loading is een techniek die alleen de delen van de website laadt die de gebruiker daadwerkelijk bekijkt. Met andere woorden, afbeeldingen die niet direct in beeld zijn, worden pas geladen wanneer de gebruiker ernaar toe scrollt. Dit kan de initiële laadtijd van je website aanzienlijk verminderen en daarmee de gebruikerservaring verbeteren. Bovendien draagt het bij aan het verminderen van de hoeveelheid data die wordt overgedragen, wat kan leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot.

Ga voor WebP als bestandstype

WebP is een afbeeldingsformaat dat door Google is ontwikkeld en dat een goede balans biedt tussen kleine bestandsgrootte en hoge beeldkwaliteit. WebP-afbeeldingen zijn meestal kleiner in bestandsgrootte dan vergelijkbare JPEG- of PNG-afbeeldingen, zonder in te boeten aan beeld

Gebruik SVG iconen of illustraties in plaats van afbeeldingen

Een andere slimme manier om de ecologische voetafdruk van je website te verkleinen, is door te kiezen voor schaalbare vectorafbeeldingen (SVG's) in plaats van traditionele afbeeldingsformaten voor iconen en illustraties. Waarom? Nou, SVG's hebben een aantal belangrijke voordelen die ze perfect maken voor duurzaam webdesign.

SVG's zijn, in tegenstelling tot traditionele afbeeldingsformaten, vectorgebaseerd. Dit betekent dat ze schaalbaar zijn zonder verlies van kwaliteit, ongeacht de schermgrootte of resolutie. Dit maakt ze perfect voor responsief webdesign, aangezien ze er op elk apparaat geweldig uitzien.

Maar wat heeft dit te maken met duurzaamheid, vraag je je misschien af? Nou, SVG's zijn meestal kleiner in bestandsgrootte dan hun bitmap-tegenhangers. Dit betekent dat ze sneller laden, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik en dus een kleinere ecologische voetafdruk.

Bovendien zijn SVG's codeerbaar en manipuleerbaar met CSS en JavaScript, waardoor extra HTTP-aanvragen voor afbeeldingen worden geëlimineerd en de prestaties van de website worden verbeterd.

Dus, wil je een groenere website? Overweeg dan om je iconen en illustraties om te zetten naar SVG's. Ze zijn efficiënt, flexibel en een stap in de richting van een duurzamere digitale toekomst.

Door deze tips toe te passen, kun je de impact van je afbeeldingen op je websiteprestaties en het milieu verminderen, terwijl je nog steeds een visueel aantrekkelijke website behoudt. Win-win, toch?