Logo moons.io - wij bouwen duurzame websites

Tijd voor een groene update van je website - praktische tips

Duurzaam webdesign

Bewustwording

De groene revolutie is overal om ons heen. Van herbruikbare boodschappentassen tot elektrische auto's, we proberen allemaal ons steentje bij te dragen om onze planeet te beschermen. Maar wist je dat je website ook een ecologische voetafdruk heeft? Ja, je leest het goed. Die mooie, glanzende website van je verbruikt energie elke keer als iemand een pagina bezoekt. En afhankelijk van hoe je website is gebouwd en gehost, kan die energie een behoorlijke impact hebben op het milieu.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je website 'groener' te maken. En het beste deel? Het is makkelijker dan je denkt. Dus zet je duurzame denkpet op en ga met ons mee op deze groene digitale reis. Het is tijd voor een groene update van je website!

Het belang van een 'groene' website

Je vraagt je misschien af: waarom zou ik me druk maken om een 'groene' website? Nou, er zijn een heleboel goede redenen.

Ten eerste, er is de milieu-impact. Websites en de servers waarop ze worden gehost, verbruiken veel energie. Dat betekent dat ze ook veel CO2 uitstoten. Door je website groener te maken, kun je helpen om de CO2-uitstoot van het internet te verminderen.

Maar dat is niet het enige voordeel. Een 'groene' website kan ook goed zijn voor je bedrijf. Klanten geven steeds meer om duurzaamheid. Door te laten zien dat je je inzet voor het milieu, kun je je onderscheiden van je concurrenten en een positief imago opbouwen bij je klanten.

Neem bijvoorbeeld het bedrijf GreenGeeks of LeafCloud. Ze zijn een webhosting bedrijf dat volledig op groene energie draait. Door hun inzet voor het milieu hebben ze veel positieve aandacht gekregen en hebben ze een loyale klantenkring opgebouwd.

Of denk aan Etsy, de populaire online marktplaats. Ze hebben zich gecommitteerd om al hun elektriciteit te compenseren met hernieuwbare energie, inclusief de energie die wordt gebruikt om hun website te draaien. Dit heeft hen niet alleen geholpen om hun ecologische voetafdruk te verminderen, maar heeft ook bijgedragen aan hun reputatie als een duurzaam bedrijf.

Dus, of je nu geeft om de planeet of om je bedrijf (of beide!), er zijn veel goede redenen om je website groener te maken.

Hoe 'groen' is jouw website?

Dus, hoe 'groen' is jouw website eigenlijk? Daar komen we maar op één manier achter. Het is tijd om onze handen vuil te maken en wat onderzoek te doen. Maar maak je geen zorgen, we gaan je erdoorheen helpen.

Er zijn een paar tools die je kunt gebruiken om te bepalen hoe milieuvriendelijk je website is. Eén daarvan is de Website Carbon Calculator. Deze tool berekent hoeveel CO2 je website uitstoot per pageview. Alles wat je hoeft te doen is je URL in te voeren en de tool doet de rest. Het is niet perfect, maar het geeft je een goed idee van waar je nu staat.

Een andere nuttige tool is Google's Lighthouse. Dit is een open-source tool die je kunt gebruiken om de prestaties van je website te meten, waaronder de efficiëntie van je code en de hoeveelheid ongebruikte CSS. Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan de energie-efficiëntie van je website.

Door deze tools te gebruiken, kun je een beter beeld krijgen van hoe 'groen' je website is. Maar wees niet ontmoedigd als de resultaten niet zijn wat je had gehoopt. Het goede nieuws is dat er veel stappen zijn die je kunt nemen om je website groener te maken. En daar gaan we het nu over hebben.

Er zijn nog een aantal andere voorbeelden van tools, bijvoorbeeld:

 • Salesforce Sustainability Cloud: Deze tool biedt een dashboard dat zich uitstrekt tot Scope 3 emissiecategorieën. Hiermee kun je je resultaten bekijken tegen specifieke doelen en targets.
 • Spherics: Net als Salesforce Sustainability Cloud, biedt Spherics ook inzicht in Scope 3 emissies.
 • Envizi: Dit is een ander platform dat inzicht geeft in emissies, waaronder Scope 3.
 • Source Intelligence en Carbon Analytics: Deze tools bieden dashboards die Scope 3 emissiecategorieën omvatten.
 • Cloud providers zoals AWS, Azure en Google Cloud: Deze cloud providers bieden tools die inzicht geven in rekenprocessen, energieverbruik en koolstofuitstoot. Google heeft bijvoorbeeld verschillende tools die organisaties in staat stellen om koolstofemissies te volgen, waaronder Carbon Footprint, die grove koolstofemissiedata in rapporten en onthullingen benadrukt.
 • CO2 AI: Dit is een op AI gebaseerd softwareplatform dat streeft naar een vollediger en nauwkeuriger beeld van de gehele supply chain.
 • TCS Clever Energy: Deze tool maakt gebruik van IoT, AI, machine learning en de cloud om organisaties te helpen complexe energieprestatiefactoren te ontcijferen.

Wij gebruiken echter voornamelijk Website Carbon en Google Lighthouse.

Stappen om je website groener te maken

Zo. En dan nu de stappen die jou helpen je website groener te maken.

 1. Minimaliseer het gebruik van zware media: Afbeeldingen en video's kunnen veel bandbreedte in beslag nemen, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Probeer het gebruik van zware media te minimaliseren en optimaliseer de bestanden die je wel gebruikt. Dit kan zo eenvoudig zijn als het verkleinen van afbeeldingen of het gebruik van efficiëntere bestandsformaten.
 2. Efficiënte codering: (Pas op! Dit is alleen voor ontwikkelaars) Het schrijven van schone, efficiënte code kan helpen om de laadtijd van je website te verminderen en het energieverbruik te minimaliseren. Probeer overbodige of ongebruikte code te verwijderen en gebruik coderingspraktijken die de prestaties verbeteren.
 3. Kies voor groene hosting: Sommige webhosting bedrijven maken gebruik van hernieuwbare energie of kopen carbon credits om hun impact op het milieu te verminderen. Door te kiezen voor een groene webhost, kun je helpen om de CO2-uitstoot van je website te verminderen.
 4. Gebruik energie-efficiënte webdesign-principes: Dit kan betekenen dat je een eenvoudiger ontwerp kiest, met minder bewegende delen en complexe elementen. Je kunt ook overwegen om dark mode-opties aan te bieden, die minder lichtenergie verbruiken.
 5. Maak gebruik van caching: Caching kan helpen om de laadtijden van je website te verminderen door veelgebruikte informatie op te slaan. Dit kan het energieverbruik verminderen door het aantal serververzoeken te verlagen.
 6. Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN kan helpen om de laadtijden te verminderen door je website te hosten op servers die dicht bij je gebruikers zijn gelegen. Dit kan de hoeveelheid data die over lange afstanden moet worden verzonden verminderen, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Het verduurzamen van je website is een voortdurend proces, en er zijn altijd manieren om te verbeteren. Maar door deze stappen te volgen, kun je beginnen om een positieve impact te maken.

Tijd voor duurzame actie!

Het is duidelijk: duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor onze planeet, maar het is ook belangrijk voor de toekomst van je website. Een 'groene' website is efficiënter, sneller en geeft een positief signaal aan je bezoekers over je betrokkenheid bij duurzaamheidskwesties.

Maar, zoals we hebben gezien, een groene website wordt niet zomaar gecreëerd. Het vereist een bewuste inspanning en voortdurende aandacht. Je moet bereid zijn om je website te analyseren, te verbeteren en te optimaliseren met duurzaamheid in het achterhoofd.

Het goede nieuws? Je hebt nu de kennis en de tools om te beginnen. Minimaliseer het gebruik van zware media, schrijf efficiënte code, kies voor groene hosting, implementeer energie-efficiënte webdesign-principes, maak gebruik van caching en overweeg een Content Delivery Network.

Dus, wat houdt je nog tegen? Het is tijd voor actie. Het is tijd om jouw website groen te maken. Laten we samen werken aan een duurzamere toekomst voor het web.