Logo moons.io - wij bouwen duurzame websites

Wat is semantische HTML?

Statische website

Semantische HTML is een benadering van het schrijven van HTML-code waarbij de betekenis en structuur van de inhoud op een duidelijke en betekenisvolle manier worden gecommuniceerd. Het gaat erom de juiste HTML-elementen te gebruiken om de semantische betekenis van de verschillende delen van een webpagina over te brengen.

In plaats van alleen generieke containers zoals 'div'-elementen te gebruiken, maakt semantische HTML gebruik van specifieke elementen die de aard en betekenis van de inhoud aangeven. Bijvoorbeeld, in plaats van een 'div' te gebruiken voor een navigatiemenu, kan een ontwikkelaar het semantische 'nav'-element gebruiken. Op dezelfde manier kan een 'header'-element worden gebruikt voor de bovenste sectie van de pagina en een 'article'-element voor een afzonderlijk artikel.

Semantische HTML biedt verschillende voordelen. Het helpt zoekmachines en crawlers de inhoud beter te begrijpen, wat kan bijdragen aan een betere SEO. Het verbetert ook de toegankelijkheid, omdat hulpmiddelen voor schermlezing en andere ondersteunende technologieën beter begrijpen hoe de inhoud gestructureerd is. Bovendien maakt semantische HTML de code leesbaarder en begrijpelijker voor andere ontwikkelaars die de website willen onderhouden of bewerken.